Belangrijke rol registerpodoloog

19 oktober 2017

Belangrijke rol registerpodoloog

Auteur: Paul Fahner, docent en registerpodoloog

Afgelopen week meldde zich een 55-jarige mevrouw in onze praktijk met aanhoudende pijn in de middenvoet en voorvoet. Wij vragen altijd vragen naar de voorgeschiedenis van de patiënt. Zij vertelde dat ze last heeft van neuropathie (zenuwschade) en osteoporose (botontkalking). Mevrouw had erg veel pijn in de middenvoet. Op een schaal van tien (Vas score) gaf ze een pijnwaarde van 9. De huisarts had al een röntgenfoto laten maken in het ziekenhuis en de radioloog zag geen bijzonderheden op de röntgenfoto.

We begonnen aan een uitgebreid functie-onderzoek en tijdens palpatie (voelen) op de wreef van de voet was een bepaalde lokale plaats zeer pijnlijk: het 3e middenvoetsbeentje (metatarsale III). Toen we de pijn gelokaliseerd hadden, was deze zeer specifiek en had dus niets te maken met de neuropathie. Ondanks dat de röntgenfoto geen bijzonderheden liet zien, hebben we in onze praktijk een echo-onderzoek uitgevoerd om de oorzaak van de pijn op te sporen. En de uitslag … een breuk in het 3e middenvoetsbeentje (meta III).

We hebben direct contact opgenomen met de huisarts, de huisarts was blij dat wij iets gevonden hadden, en heeft contact gezocht met een orthopedisch chirurg. De patiënt kon direct door naar het ziekenhuis en werd daar voorzien van immobiliserend gips. De huisarts belde ons op en was zeer tevreden met dit resultaat. Ook de patiënt was erg blij dat ze door onze diagnose nu een goede behandeling kreeg.

De rol van de registerpodoloog in de paramedische sector wordt steeds belangrijker. Wij zien een toename van voet- en houdingsklachten en de huisarts kan niet overal verstand van hebben. Zijn rol wordt steeds meer die van ‘intermediair’ (waar moet ik een patiënt naartoe verwijzen).

Wat is dit toch een geweldig, fantastisch mooi vak! En wat is een goede opleiding toch belangrijk om deze rol te kunnen blijven spelen in deze paramedische sector.

Deel dit bericht!

RECENTE BERICHTEN

MEER WETEN OVER ACADEMIE VOOR PODOLOGIE?

Heb je een vraag? Stel hem hier. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

    Hallo daar 👋
    Wil je niks missen?
    Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

    Zo blijf je op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen en innovaties bij de Academie voor Podologie, en binnen de branche.

    We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.