ALGEMEEN
Gezonde voeten en juist sportschoeisel zijn van groot belang om prestaties te verbeteren en blessures te voorkomen. Met een deskundig sportschoenadvies en eventuele sportschoenaanpassingen kun je het sportplezier verhogen, sportblessures voorkomen of verhelpen en sportprestaties verbeteren.
De Academie voor Podologie biedt twee opeenvolgende sportcursussen aan:
Voor de cursus sportschoenadviseur is geen vooropleiding nodig. Iedereen met interesse in sportschoenen kan de cursus volgen.
SPORTSCHOENADVISEUR
Deze basiscursus biedt de theoretische en praktische kennis om snel, maar verantwoord sportschoenadvies te geven. Voor een goed en vakkundig advies van de sportschoen is het van belang dat je de functionele kenmerken van sportschoenen kunt herkennen, benoemen en kunt achterhalen wat de werkelijke behoefte van je klant is. Je leert je sportschoenadvies te motiveren op basis van de kenmerken van de sportschoen en sportspecifieke bewegingen van de voet in de schoen. Op deze twee aspecten ligt de nadruk in de cursus. Hiermee kun je je onderscheiden en maak je jouw sportschoenzaak uniek.
Het is niet verplicht om de vervolgcursus voetkundig adviseur te volgen, maar wil je je klant nog beter kunnen adviseren en samenwerken met disciplines in de sportgezondheidszorg, dan raden wij je aan om de cursus tot voetkundig sportadviseur ook te volgen.
VOETKUNDIG SPORTADVISEUR
In deze cursus leer je sportblessures te voorkomen en verlichting te bieden bij sportspecifieke klachten met behulp van sportschoenadvies en standaard zooloplossingen. De cursus gaat diep in op de anatomie en fysiologie van de voet, de biomechanische aspecten van verschillende sporten én de specifieke eigenschappen van de diverse sportschoenen en schoenonderdelen. Hierna kun je met jouw kennis blessures voorkomen, en sportplezier en -prestatie bevorderen.
Deze cursus kun je alleen volgen als je de cursus sportschoenadviseur hebt afgerond.
“Ik ben docent bij de opleiding tot Zorgschoenspecialist en verzorg de lessen zoolvervaardiging in de opleiding tot registerpodoloog. In mijn lessen staat voorop dat je een product of dienst levert waar je voor de volle 100% achter staat. Ik help je om tot een optimaal resultaat te komen.” – Roland Koks
“Ik vind het vak van podoloog een mooi vak. Je kijkt naar het fundament van iemands lichaam. Dit moet goed zijn. Ik vind het ook fantastisch om te zien hoe therapeutische zolen de klachten van iemand kunnen verhelpen.” – Willeke Benerink, student
“Lesgeven is niet alleen kennis overdragen, maar ook zorgen dat elke student tot z’n recht komt op zijn of haar eigen persoonlijke manier. Hier komen mijn aanvullende opleidingen goed van pas. Het is fantastisch om les te geven en mensen te zien groeien!” – Dineke Bast
“Als registerpodoloog moet je inzien dat podologie complementair is aan andere therapieën, in de opleiding leer je met andere disciplines samen te werken. Samenwerking om kennis te delen en te zorgen dat de cliënt de best mogelijke zorg krijgt.” – Harry Klunder
STICHTING LOOP
Als je beide cursussen hebt afgerond kun je jezelf als voetkundig sportadviseur laten inschrijven bij Stichting LOOP, de brancheorganisatie voor de paramedische voet- en houdingszorg. Meer weten over de voordelen van inschrijven bij Stichting LOOP? Bekijk hier meer informatie!
ERVARINGEN VAN STUDENTEN
“Het was pittig om de opleiding te volgen naast het werken in de praktijk, maar het mooie is dat ik wel kon oefenen en leren onder werktijd.”
Rick Vermeulen | Oud-student
“Ik vind het beroep registerpodoloog een mooi beroep. Je kijkt naar het fundament van iemands lichaam, dit moet goed zijn. Ik vind het ook fantastisch om te zien hoe therapeutische zolen de klachten van iemand kunnen verhelpen.”
Willeke Benerink | Oud-student
“In mijn vroegere werk als pedicure moest ik vaak terugkomende klachten behandelen. Nu kan ik door het vervaardigen van zolen klachten écht verminderen of volledig verhelpen.”
Annemarie Hylkema | Oud-student