ALGEMEEN
Méér dan geïnteresseerd in de voetenwereld? Dan is de opleiding Registerpodologie iets voor jou. In de opleiding leer je alles over voetgerelateerde houdingsklachten. Na het succesvol afronden van de opleiding mag je jezelf registerpodoloog noemen en kun je aan de slag! De opleiding is op NLQF 6-niveau ingeschaald, ofwel vergelijkbaar met hbo-bachelor niveau. Voor meer info over het NLQF 6-niveau klik hier!
VOOR WIE
Herken jij je in onderstaande punten? Dan is de opleiding Registerpodologie iets voor jou: praktische en tegelijk kennisrijke opleidingen met een zeer goed perspectief binnen een groeiende branche.
Let op:
Voordat je kunt beginnen aan de opleiding Registerpodologie moet je voldoen aan minimaal één van de instroommogelijkheden:
- Je hebt havo of hoger afgerond;
- Je hebt mbo 4 of hoger afgerond;
- Je hebt de vooropleiding voetkundig advies afgerond.
Let op:
Voordat je kunt beginnen aan module 1 van Registerpodologie moet je voldoen aan minimaal één van de instroommogelijkheden:
- Je hebt havo of hoger afgerond;
- Je hebt mbo 4 of hoger afgerond;
- Je hebt de vooropleiding voetkundig adviseur afgerond.
NLQF NIVEAU 6
De kwalificatie Registerpodologie is qua niveau vergelijkbaar met het niveau van een hbo-bachelor opleiding (NLQF niveau 6). Hierdoor kun je betere keuzes maken voor verdere opleidingen en loopbaanstappen. Uitgebreidere informatie vind je hieronder.
“Ik vind het beroep registerpodoloog een mooi beroep. Je kijkt naar het fundament van iemands lichaam, dit moet goed zijn. Ik vind het ook fantastisch om te zien hoe therapeutische zolen de klachten van iemand kunnen verhelpen.” – Willeke Benerink, oud-student
“Ik verzorg de lessen digitale zoolvervaardiging in de opleiding tot registerpodoloog. In mijn lessen staat voorop dat je een product of dienst levert waar je voor de volle 100% achter staat. Ik help je om tot een optimaal resultaat te komen.” – Roland Koks
“Als registerpodoloog moet je inzien dat podologie complementair is aan andere therapieën, in de opleiding leer je met andere disciplines samen te werken. Samenwerking om kennis te delen en te zorgen dat de cliënt de best mogelijke zorg krijgt.” – Harry Klunder
VOORUITZICHTEN
Een registerpodoloog behandelt cliënten met voetklachten en klachten hoger in het lichaam die veroorzaakt worden door een afwijking in de voet. De registerpodoloog is een paramedicus en levert zowel preventieve als curatieve voetzorg. Ofwel, een registerpodoloog kan voorkomen én genezen.
Een registerpodoloog werkt veelal als zelfstandig ondernemer, en kan zelfstandig of in loondienst ook aangesloten zijn bij gezondheidscentra, ziekenhuizen, grotere fysiotherapiepraktijken of orthopedische klinieken.
MODULAIRE OPBOUW
De reguliere vierjarige deeltijdopleiding tot registerpodoloog is opgebouwd uit modules, één module duurt een half jaar. De modules variëren van eenvoudig en praktisch tot zeer specifiek en kennisintensief. Ze volgen elkaar in logische volgorde op.
Je kunt ook alleen de basisopleiding Voetkundig advies volgen. Na het succesvol afronden ben je voetkundig adviseur, een belangrijke aanvulling voor onder andere (medisch) pedicures en werknemers in kwaliteitsschoenwinkels die zich willen professionaliseren en onderscheiden. Na het afronden van Voetkundig advies kun je direct doorstromen naar de opleiding Registerpodologie.
FLEXIBELE OPLEIDING
Je kunt zelf kiezen hoe lang je over de opleiding doet. Als je alle modules achter elkaar volgt en afrondt, duurt de opleiding 4 jaar.
De opleiding bestaat uit online onderwijs via e-learning en contactonderwijs (blended learning). Tijdens de contacturen komen met name de vaardigheden aan bod onder begeleiding van een docent. Tijdens zelfstudie verwerf je de benodigde kennis en oefen je je vaardigheden, en tijdens de stage toets je deze in de praktijk.
STAGE
Stages zijn een vast onderdeel van de opleiding, en vinden in het laatste jaar plaats. Deze stages zijn gericht op oefening en beoordeling van beroepsvaardigheden.
De studiebelasting blijft echter reëel zodat je de studie kunt blijven combineren met je andere werkzaamheden. Naast deze stage is het vanzelfsprekend een voordeel als je tijdens de studie vrijwillig stage loopt of al werkzaam bent in een praktijk voor podologie/podotherapie.
WERKDAG VAN EEN REGISTERPODOLOOG
Een werkdag van een registerpodoloog is zeer afwisselend. De cliënten zijn heel divers; ouderen, kinderen, mensen met diabetes of reuma, mensen met voet- en of houdingsklachten. De registerpodoloog voert vraaggesprekken en luistert om de zorgvraag van zijn cliënten te achterhalen. Vervolgens onderzoekt hij de stand van de voeten en de stand van het lichaam, de beweeglijkheid van de gewrichten, kijkt hoe iemand loopt, maakt een ganganalyse en een afdruk of scan van de voet. Aan de hand van de bevindingen bepaalt hij de beste behandeling en/of doorverwijzing in overleg met de cliënt.
Een behandeling kan bestaan uit schoenadvies, aanpassingen van de schoenen, op maat gemaakte zolen, een beschermende of corrigerende orthese, vilt- en of tapetherapie, advies over hulpmiddelen en meer. Hij kan er voor kiezen om de zolen helemaal zelf te maken, ook is het mogelijk om het vervaardigen van de zolen uit te besteden aan een producent. In het laatste geval maakt hij zelf de zolen nog passend voor de schoenen van de cliënt. (De lessen zoolvervaardiging die je volgt, stellen je in staat om deze aanpassingen te doen.)
Als je de volledige opleiding tot registerpodoloog succesvol hebt afgerond, kun je je inschrijven bij Stichting LOOP, de beroepsorganisatie voor zorgverleners die werkzaam zijn in de paramedische voet- en houdingszorg. Via deze organisatie word je ingeschreven in het kwaliteitsregister van KABIZ. Deze registratie kan alleen plaatsvinden en behouden blijven wanneer de registerpodoloog de opleiding succesvol heeft afgerond en in de praktijkvoering aan de kwaliteitseisen voldoet. De registerpodoloog heeft hierdoor de mogelijkheid om de behandelingen bij zorgverzekeraars te declareren.
De registerpodoloog kent naast de anatomie en pathologie van voet en enkel ook de relatie tussen de voet en houding.
ERVARINGEN VAN STUDENTEN
“Het was pittig om de opleiding te volgen naast het werken in de praktijk, maar het mooie is dat ik wel kon oefenen en leren onder werktijd.”
Rick Vermeulen | Oud-student
“Ik vind het beroep registerpodoloog een mooi beroep. Je kijkt naar het fundament van iemands lichaam, dit moet goed zijn. Ik vind het ook fantastisch om te zien hoe therapeutische zolen de klachten van iemand kunnen verhelpen.”
Willeke Benerink | Oud-student
“In mijn vroegere werk als pedicure moest ik vaak terugkomende klachten behandelen. Nu kan ik door het vervaardigen van zolen klachten écht verminderen of volledig verhelpen.”
Annemarie Hylkema | Oud-student