ALGEMEEN
Deze deeltijdopleiding is speciaal bedoeld voor fysiotherapeuten en oefentherapeuten die hun kennis en vaardigheden willen uitbreiden om zich te onderscheiden. In deze versnelde opleiding is rekening gehouden met een standaard EVC (Erkenning van eerder Verworven Competenties) bij het beroepsprofiel algemeen fysiotherapeut. Dit betekent dat je bij delen van anatomie, fysiologie, pathologie, protocollering en functieonderzoek al veel kennis hebt waardoor je sneller door de stof heen kunt. Heb je een andere soortgelijke opleiding gevolgd of werkervaring en wil je weten of je in aanmerking komt voor het versnelde traject of vrijstellingen? Neem dan contact op met het secretariaat.
ERKENNING
Als je deze éénjarige deeltijdopleiding tot registerpodoloog succesvol weet af te ronden, ontvang je van AvP het diploma Podologie B, waarmee je je kunt laten registreren bij Stichting LOOP en KABIZ. Daarnaast ontvang je van Stichting Hoger Onderwijs Nederland het diploma en wordt je opgenomen in het register van SHO. De opleiding is daarmee erkend op hbo-niveau.
Het register van SHO is door iedereen te raadplegen, dus ook door verwijzers en zorgverzekeraars.
MODULE 1 VERSNELD
MODULE 2 VERSNELD
“Als registerpodoloog moet je inzien dat podologie complementair is aan andere therapieën, in de opleiding leer je met andere disciplines samen te werken. Samenwerking om kennis te delen en te zorgen dat de cliënt de best mogelijke zorg krijgt.” – Harry Klunder
“Ik verzorg de lessen digitale zoolvervaardiging in de opleiding tot registerpodoloog. In mijn lessen staat voorop dat je een product of dienst levert waar je voor de volle 100% achter staat. Ik help je om tot een optimaal resultaat te komen.” – Roland Koks
“Ik vind het beroep registerpodoloog een mooi beroep. Je kijkt naar het fundament van iemands lichaam, dit moet goed zijn. Ik vind het ook fantastisch om te zien hoe therapeutische zolen de klachten van iemand kunnen verhelpen.” – Willeke Benerink, oud-student
2 MODULES IN 1 JAAR
De opleiding is verdeeld in twee modules. Bij beide modules zijn er practicumdagen waar je ervaring opdoet en beroepsvaardigheden leert. Daarnaast volg je via e-learning het zelfstudietraject waarbij je beschikking hebt tot al het materiaal van de reguliere vierjarige opleiding Registerpodologie.
MODULE 1
In de eerste module maak je kennis met het profiel van een voetkundig adviseur en podoloog om je vervolgens te kunnen verdiepen in podologie. Aan bod komen: de kenmerken van diverse typen schoeisel, voet- en schoeninspecties, uitgebreide anatomie en fysiologie van de voet, gerelateerd aan voetafwijkingen en – aandoeningen. Je verdiept je in de podologische adviezen en behandelingen voor de risicovoet: de diabetische voet, reumatische voet, geriatrische voet en andere aandoeningen. In de practicumlessen leer je vaardigheden voor het (digitaal) maken van individuele therapiezolen, siliconen ortheses en het toepassen van tape- en vilttechnieken.
MODULE 2
In deze module staat het denken vanuit de gehele bewegingsketen centraal. Naast de voet en enkel komen de anatomie en pathologie met betrekking tot de knie, heup, rug en/of nek én de behandeling ervan aanbod. Aan de hand van casuïstiek wordt hierbij de vertaalslag gemaakt naar de podologische behandeling van de knie, heup, rug en/of nek. Daarnaast leer je over de ontwikkeling van de kindervoet en de podologische behandelmogelijkheden bij kinderen.
Klinische metingen, veel casuïstiek en (digitale) zoolvervaardiging maken deel uit van de module.
STAGE
Tijdens deze deeltijdopleiding loop je twee dagdelen stage, dit gebeurt in module 2. Meer informatie over stage ontvang je tijdens de opleiding.
VOORUITZICHTEN
Een registerpodoloog behandelt cliënten met voet- en houdingsklachten. De registerpodoloog is een paramedicus en levert zowel preventieve als curatieve voetzorg. Ofwel, een registerpodoloog kan voorkomen én genezen.
Een registerpodoloog werkt veelal als zelfstandig ondernemer, en kan zelfstandig of in loondienst ook aangesloten zijn bij gezondheidscentra, ziekenhuizen, grotere fysiotherapiepraktijken of orthopedische klinieken.
WERKDAG VAN EEN REGISTERPODOLOOG
Een werkdag van een registerpodoloog is zeer afwisselend. De cliënten zijn heel divers; ouderen, kinderen, mensen met diabetes of reuma, mensen met voet- en of houdingsklachten. De registerpodoloog voert vraaggesprekken en luistert om de zorgvraag van zijn cliënten te achterhalen. Vervolgens onderzoekt hij de stand van de voeten en de stand van het lichaam, de beweeglijkheid van de gewrichten, kijkt hoe iemand loopt, maakt een ganganalyse en een afdruk of scan van de voet. Aan de hand van de bevindingen bepaalt hij de beste behandeling en/of doorverwijzing in overleg met de cliënt.
Een behandeling kan bestaan uit schoenadvies, aanpassingen van de schoenen, op maat gemaakte zolen, een beschermende of corrigerende orthese, vilt- en of tapetherapie, advies over hulpmiddelen en meer. Hij kan er voor kiezen om de zolen helemaal zelf te maken, ook is het mogelijk om het vervaardigen van de zolen uit te besteden aan een producent. In het laatste geval maakt hij zelf de zolen nog passend voor de schoenen van de cliënt. (De lessen zoolvervaardiging die je volgt, stellen je in staat om deze aanpassingen te doen.)
Als je de volledige opleiding tot registerpodoloog succesvol hebt afgerond, kun je je inschrijven bij Stichting LOOP, de beroepsorganisatie voor zorgverleners die werkzaam zijn in de paramedische voet- en houdingszorg. Via deze organisatie word je ingeschreven in het kwaliteitsregister van KABIZ. Deze registratie kan alleen plaatsvinden en behouden blijven wanneer de registerpodoloog de opleiding succesvol heeft afgerond en in de praktijkvoering aan de kwaliteitseisen voldoet. De registerpodoloog heeft hierdoor de mogelijkheid om de behandelingen bij zorgverzekeraars te declareren.
De registerpodoloog kent naast de anatomie en pathologie van voet en enkel ook de relatie tussen de voet en houding.
ERVARINGEN VAN STUDENTEN
“Het was pittig om de opleiding te volgen naast het werken in de praktijk, maar het mooie is dat ik wel kon oefenen en leren onder werktijd.”
Rick Vermeulen | Oud-student
“Ik vind het beroep registerpodoloog een mooi beroep. Je kijkt naar het fundament van iemands lichaam, dit moet goed zijn. Ik vind het ook fantastisch om te zien hoe therapeutische zolen de klachten van iemand kunnen verhelpen.”
Willeke Benerink | Oud-student
“In mijn vroegere werk als pedicure moest ik vaak terugkomende klachten behandelen. Nu kan ik door het vervaardigen van zolen klachten écht verminderen of volledig verhelpen.”
Annemarie Hylkema | Oud-student